
Network  for  Homeless
Solutions  and  Community
Partners  Reconnect  Homeless
to Their Families
Thanks  to  the  collaborative  efforts  of  the  Network  for
Homeless  Solutions  and  its  community  partners,  three
individuals  living  on  the  streets  of  Costa  Mesa  were
reconnected with their families within a 48-hour period.

Two individuals were sent home to Texas, one who came to Costa
Mesa for work and lost his job and the other who suffered
mental issues. A third person, who came to a sober living
facility in Costa Mesa, was sent home to Ohio.

All three people are now off the streets of Costa Mesa and
back home thanks to the hard work of this dedicated team.

Candidates and ballot measure
proponents  have  new  sign
ordinance to follow
As campaign season heats up and political signs are prominent
throughout the city, residents may not be aware that the City
Council  adopted  a  new  ordinance  this  year  governing  the
placement of campaign signs.

Under the new ordinance, political campaign signs are now
considered  “non-commercial  portable  signs”  in  the  City  of
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Costa Mesa.  Non-commercial portable signs are defined as: Any
sign which can be moved from place to place which is not
permanently affixed to the ground or to a building that is not
used for commercial purposes.

Examples of non-commercial signs generally include, but are
not limited to, signs that promote a political or religious
viewpoint,  and  signs  commenting  on  public  officials(s)  or
matter(s) of public discourse.

Non-commercial portable signs may be displayed in Costa Mesa
if they comply with Costa Mesa Municipal Code Section 13-123.

To  learn  more  about  non-commercial  portable
signs and commercial portable signs, here is the link to the
Sign Code.

Below are answers to some Frequently Asked Questions about
political signs and the new ordinance:

Q: When may non-commercial portable signs be posted?

A:    In  the  six  weeks  before  the  upcoming  Nov.  8
election,  non-commercial  portable  signs  may  remain  in  the
public  parkways  without  any  weekday  restrictions.   Non-
commercial  portable  signs  may  also  be  placed  on  private
properties, subject to the same time frames as those placed in
public parkways — including the six-week extension before the
election.  Commercial portable signs are still only allowed to
be  installed  in  the  public  rights-of-ways  between  6  a.m.
Friday and 6 p.m. Sunday.

Q: Where may the non-commercial portable signs be posted?

A: The signs may be posted on any landscaped parkway, or on
private  property  with  the  consent  of  the  property  owner,
lessee, or occupant.

Q: Where are non-commercial portable signs not allowed to be
posted?

https://www.municode.com/library/ca/costa_mesa/codes/code_of_ordinances?nodeId=TIT13PLZODE_CHVIIISI


A: Signs may not be posted on:  Utility poles; roadway signs;
traffic control boxes; bus shelters; in tree wells; center
median islands; overhanging a curb, sidewalk, or driveway or
anywhere that obstructs visibility of pedestrian or vehicular
traffic; within 15 feet of a fire hydrant, intersection of an
alley, street, or highway; or within 15 feet of a driveway. 
Additionally,  they  may  not  be  posted  in  front  of  public
facilities such as libraries, schools, city hall, and parks
and must be placed a minimum of 100 feet away from any polling
place.

Q: What happens to non-commercial portable signs that are not
legally posted?

A: City staff will remove signs posted in violation of the
Municipal Code.  Signs will be stored for 10 days and then can
be disposed of unless the owner of the seized sign contacts
the  City’s  Code  Enforcement  Division  within  that  10-day
period.

Q: When must non-commercial portable signs be removed?

A: Signs must be removed within 10 days after the election.

Q: How will a sign owner know whether the City or a vandal
removed a sign?

A:  Signs removed by the City are tracked and stored as noted
above.  The owner can contact the Code Enforcement Division at
714-754-5623.

Q: What are the size limits for non-commercial portable signs?

A: In public rights-of-ways, signs may not exceed 5 square
feet in area with a maximum height of 3 feet above grade.  On
private  properties,  non-commercial  portable  signs  may  not
exceed 5 square feet in area with a maximum height of 6 feet
above grade.

Q:  Are  there  any  restrictions  regarding  non-commercial



banners?

A:  Since the Sign Code is currently silent as regards to non-
commercial banners, they are subject to the same requirements
as a commercial banner except that no permit is required. 
They may be placed only on a building or freestanding sign;
identification must be placed on signs; they may be installed
up to 6 weeks before the applicable election; and they must be
removed within 10 days after the election.

Q:  Does the City require a security bond to be posted to
ensure removal of non-commercial portable signs following the
election?

A:  No, the City does not require a security bond for non-
commercial portable signs.  However, the owner of the signs
must affix their name, address, and telephone number on the
sign prior to installation.

Maximum area permitted for:

Residential  zones:   0.5  square  feet  per  dwelling
unit/100 square feet maximum per site
All other zones:  0.5 square feet per lineal foot of
building frontage facing the street; minimum 25 square
feet per tenant with a maximum of 75 square feet per
tenant.

If  you  have  any  further  questions,  please  call  Code
Enforcement  at  714-754-5623.

 


